Select Page

Opće informacije

Navedeni Opći uslovi poslovanja se odnose na narudžbu, prodaju i dostavu nakita kojeg proizvodi i prodaje OD “MH biser” na adresi Nikole Šopa 9, Ilidža, Sarajevo (u nastavku teksta: Kompanija). Kompanija je prodavač proizvoda koji se nalaze na web-shopu www.mhbiseri.ba, a kupac je posjetitelj web-shopa koji odabere barem jedan proizvod iz ponude, popuni podatke potrebne za dostavu u okviru forme, potvrdi ih i time pošalje narudžbu prodavaču i obavi kupovinu.

Postupak narudžbe

Proizvodi se naručuju putem web shopa, popunjavanjem forme, putem FB stranice ili putem emaila. Kupac mora popuniti elektronsku formu sa traženim podacima za dostavu proizvoda, a potom biva obaviješten o obavljenoj narudžbi putem email-a koji je naveden kao referentni. 

Nakon što Kupac odabere proizvod, klikom na isti može dobiti više informacija o karakteristikama proizvoda, te odabrati boju, veličinu, količinu ili drugi segment ukoliko su varijacije dostupne. Ukoliko je proizvod “na zalihi”, dostupan je za slanje odmah; ukoliko je proizvod “dostupan uz narudžbu” za isti je ptorebno 5 do 15 dana da se izradi, nakon čega se šalje; ukoliko proizvoda “nema na zalihi” nije ga moguće naručiti niti izraditi. 
Kada se Kupac odluči na kupovinu tog Proizvoda potrebno je da klikne na opciju “Dodaj u košaricu” . Time će proizvod se naći u Košarici čije stanje se može provjeriti u bilo kojem trenutku kupovine na stranici, a prije samog zaključenja narudžbe. U Košarici je moguće promijeniti količinu proizvoda, primijeniti kupon za popust ukoliko postoji i/ili potpuno izbaciti proizvod iz košarice i odustati od kupovine istog ili kupovine uopće. Nakon što Kupac odabere konačnu količinu i vrstu proizvoda, odlaskom na “Košaricu” bira “Kreni na plaćanje” nakon čega unosi lične podatke potrebne za dostavu proizvoda. Tokom procesa popunjavanja forme ličnim podacima, moguće je kreirati Korisnički nalog, za jednostavniju kupovinu ubuduće ili pak jednokratno popuniti podatke. Ukoliko se adresa i osoba za dostavu razlikuju od već navedene, moguće je unijeti te podatke u drugi dio forme. 

Nakon popunjavanja forme, klikom na Dostava moguće je unijeti dodatne napomene vezane za narudžbu (npr.striktno vrijeme u kojem možete primiti narudžbu, prezime na interfonu i sl.). Kupac potom bira vrstu plaćanja I završava narudžbu. Obavijest o uspješno obavljenoj kupovini dolazi na navedenu email adresu, stoga budite oprezni kod popunjavanja ovog polja.

Plaćanja

Plaćanje je moguće izvršiti na sljedeće načine:

  • Žiralno
    Kod izbora ovog načina plaćanja, na svoju email adresu dobiti ćete potvrdu narudžbe sa svim podacima potrebnim za uplatu. Uplatu potom možete izvršiti korištenjem internet bankarstva ili direktno u banci/pošti i sl. Po zaprimljenoj uplati sa navedenim brojem narudžbe, poslat ćemo vam naručene artikle.
  • Pouzećem
    Unutar Bosne i Hercegovine moguće je plaćanje pouzećem. Plaćanje se obavlja prilikom preuzimanja robe, a plaća se dostavljaču u gotovini.

Cijena proizvoda

Cijene su izražene u konvertibilnim markama. Zadržavamo pravo na greške nastale u tipkanju jer se ovaj process izvršava manuelno I pojednačno za svaki proizvod ponaosob.
Cijena proizvoda utvrđena je za svaki proizvod pojedinačno. 

Dostava i isporuka

Kompanija nastoji zadržati maksimum kvalitete usluge kada je u pitanju isporuka naručenih proizvoda. Za sve narudžbe artikala koji su “na stanju” zaprimljene do 16:00 sati, Proizvod se šalje naredni radni dan. Narudžbe zaprimljene iza 16:00 sati šalju se kroz dva dana. Za narudžbe obavljene tokom vikenda, praznika i drugih neradnih dana, nakit se šalje prvi naredni radni dan.  

Cijena dostave je univerzalna I iznosi 7 KM. Dostava na području grada Sarajeva je besplatna. Za narudžbe u iznosu 200 KM i iznad, dostava je također besplatna.

Kupac je dužan pogledati Proizvod(e) prilikom preuzimanja i utvrditi da li je to ono što je Kupac naručio. U slučaju da nešto nije uredu sa narudžbom greškom Kompanije, Kupac ne preuzima nakit, već ga vraća dostavljaču, a Kompanija po dogovoru u roku od 5 radnih dana dostavlja drugu narudžbu, bez dodatnih troškova dostave. 

Ukoliko Kupac odbije primiti pošiljku zbog utvrđenih i vidljivih oštećenja na transportnim pakiranjima, dužan je ispuniti odgovarajući obrazac dostavne službe, te to javiti Kompaniji putem e-maila info@localhost s razlogom odbijanja pošiljke i izjasniti se da li želi ponovljenu isporuku ili povrat novca.

Kompanija se odriče  bilo kakve odgovornosti koje mogu nastati od trenutka uručenja pošiljke dostavnoj službi do trenutka isporuke Kupcu.

Otkazivanje narudžbe i reklamacija

Narudžbe napravljene na ovom web shopu. Kupac može otkazati bez dodatnih troškova i navođenja razloga otkazivanja, sve do trenutka slanja robe.

Ako Kupac otkazuje proizvod koji već ima “na stanju”, rok za otkazivanje narudžbe je 24 sata. Ako Kupac otkazuje narudžbu proizvoda koji je “dostupan uz narudžbu” i tek ga je potrebno izraditi, rok za otkazivanje narudžbe je 4 dana.

Obavijest o otkazivanju moguća je samo putem e-maila: info@localhost. U e-mail poruci Korisnik je obvezan navesti sljedeće informacije:

– Naslov poruke: Otkazivanje narudžbe #BrojNarudžbe

– Sadržaj poruke: a) naziv korisnika, b) adresa korisnika, c) broj narudžbe (naveden u verifikacijskom emailu) 

Ukoliko je narudžba plaćena žiralno, refundacija se izvršava u roku od 5 do 10 radnih dana. 

Ukoliko Kupac kupuje na poklon nakit/proizvode, moguće je uraditi korekcije na nakitu kada je u pitanju dužina u roku od 5 radnih dana. Osoba treba posjedovati garantni list na kome je istaknut datum kupovine proizvoda I pečat Kompanije.

Sigurnost i zaštita osobnih podataka

Kompanija se obavezuje čuvati sve podatke koje je Kupac unio za potrebe narudžbe (lične podatke, cijenu, ostale napomene I sl.) kao poslovnu tajnu te se obavezuje da navedene podatke neće odavati trećim osobama niti koristiti u druge svrhe osim svrhe obavijesti o narudžbi.

Kupac svoje lične podatke daje dobrovoljno te prilikom potvrde kupovine postaje saglasan da se njegovi lični podaci koriste u svrhu kupovine. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo uposlenicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Prodavač izričito navodi koji podaci su potrebni za izvršenje pojedine kupovine. Obavezujemo se pružati zaštitu podataka Kupca, na način da prikupljamo samo osnovne podatke koji su nužni za ispunjenje naših obveza. Informiramo kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovno dajemo kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni sa liste za newslettere.

v