Biseri se sastoje od slojeva sedefa, koji se sloj po sloj slažu jedan na drugi. Sastav bisera je vrlo jednostavan, spoj kristalnog oblika kalcijumkarbonata (aragonita) i organskog proteina (konhiolina) koji vezuje kristale i od bisera čini jednu savršenu cjelinu.
Ono što kod bisera pridaje njegovoj vrijednosti jeste i sama ta njegova slojevitost, što više slojeva samim tim je i njegova težina veća a i sam je biser veći.
Kada spomenemo riječ biser uvijek se pred našim očima stvori slika bijele okrugle perle, međutim bisera ima različitih oblika a i raznovrsnih boja.
Najzastupljeniji jesu bijeli biseri, pa onda slijede biseri u rozim i lila nijansama.
Pored slojevitosti, kao od jednog uvjeta za vrjednovanje kvalitete bisera, veliku ulogu igra i školjka u kojoj nastaju. Biseri mogu nastati prirodnim putem ali što je nevjerovatno postoje i farme / uzgajivačnice bisera. Biseri koji se uzgajaju na farmama u Burmi, Indoneziji, Filipinima, Tajlandu, obalama Australije nastaju u školjci koja se zove lat. Pinctadamaxima. Ove školje uglavnom daju bisere bijele boje. Školjke koje su srebrenkaste daju metalik sive bisere a zlatne školjke proizvode bisere intenzivno zlatne boje.
Najrjeđi biseri su biseri crne, plave, zelene, modre i metalik srebrene boje.
Crni biseri sa Tahitija su najvrjedniji, krupni su i prelijepo izgledaju. Njegove dimenzije se kreću od 9 – 16mm.
Što je zrno čišće i krupnije to je i njegov kvalitet bolji.
U mnogo čemu biseri su kao i ljudi. Iako su to nezive tvari od njih ljudi mogu mnogo toga naučiti.
Kao i bisera, ima ljudi koji imaju manje slojeva životnog iskustva a ima ljudi sa mnogo više slojeva životnih iskustava. Čovjek što više životnih prepreka uspješno pređe i prevaziđe i iz njih izvuče ono što je najbolje za njega i za druge oko njega, to nužno tog čovjeka čini kvalitetnijom i vrjednijom i cjenjenijom i rijetkom osobom u društvu. Takvi ljudi uvijek zrače posebnim sjajem i energijom i pozitivno utječu na druge ljude.
Biseri se sastoje od slojeva sedefa, koji se sloj po sloj slažu jedan na drugi. Sastav bisera je vrlo jednostavan, spoj kristalnog oblika kalcijumkarbonata (aragonita) i organskog proteina (konhiolina) koji vezuje kristale i od bisera čini jednu savršenu cjelinu.
Ono što kod bisera pridaje njegovoj vrijednosti jeste i sama ta njegova slojevitost, što više slojeva samim tim je i njegova težina veća a i sam je biser veći.
Kada spomenemo riječ biser uvijek se pred našim očima stvori slika bijele okrugle perle, međutim bisera ima različitih oblika a i raznovrsnih boja.
Najzastupljeniji jesu bijeli biseri, pa onda slijede biseri u rozim i lila nijansama.
Pored slojevitosti, kao od jednog uvjeta za vrjednovanje kvalitete bisera, veliku ulogu igra i školjka u kojoj nastaju. Biseri mogu nastati prirodnim putem ali što je nevjerovatno postoje i farme / uzgajivačnice bisera. Biseri koji se uzgajaju na farmama u Burmi, Indoneziji, Filipinima, Tajlandu, obalama Australije nastaju u školjci koja se zove lat. Pinctadamaxima. Ove školje uglavnom daju bisere bijele boje. Školjke koje su srebrenkaste daju metalik sive bisere a zlatne školjke proizvode bisere intenzivno zlatne boje.
Najrjeđi biseri su biseri crne, plave, zelene, modre i metalik srebrene boje.
Crni biseri sa Tahitija su najvrjedniji, krupni su i prelijepo izgledaju. Njegove dimenzije se kreću od 9 – 16mm.
Što je zrno čišće i krupnije to je i njegov kvalitet bolji.
U mnogo čemu biseri su kao i ljudi. Iako su to nezive tvari od njih ljudi mogu mnogo toga naučiti.
Kao i bisera, ima ljudi koji imaju manje slojeva životnog iskustva a ima ljudi sa mnogo više slojeva životnih iskustava. Čovjek što više životnih prepreka uspješno pređe i prevaziđe i iz njih izvuče ono što je najbolje za njega i za druge oko njega, to nužno tog čovjeka čini kvalitetnijom i vrjednijom i cjenjenijom i rijetkom osobom u društvu. Takvi ljudi uvijek zrače posebnim sjajem i energijom i pozitivno utječu na druge ljude.
Sitnijih bisera ima više, ali kada se nanižu u jednu ogrlicu jedan do drugog, tako čine jednu savršenu cjelinu kojoj se drugi dive. Tako i ljudi, sa manje životnih iskustava najbolje funkcionišu kada se spoje i nadopunjuju sa drugima. Iako različiti, po nekim osobinama drugačiji, ali ipak zajedno mogu sve!